راهنمای گروه کاربری لینوکس، قسمت دوم
2- گروه کاربری گنو/لینوکس چیست؟
گنو/لینوکس چیست؟
قدردانی هرچه بیشتر از نقش LUGها در گسترش گنو/لینوکس موجب منحصر به فرد بودن گنو/لینوکس شده است.
گنو/لینوکس نهتنها سیستمعاملی قدرتمند است، بلکه از نظر ایده گسترش نرمافزاری هم از همان اندازه قدرت برخوردار است. گنو/لینوکس یک سیستمعامل آزاد بوده و مجوز آن تحت لیسانس گنو (GNU) میباشد. از اینرو، کدهای مرجع به صورت رایگان و به وفور در اختیار همگان قرار دارند. گروهی از برنامهنویسان از سرتاسر جهان به صورت سازماننیافته و تحت هدایت فنی لینوس توروالدز و دیگر مؤسسان اولیه به حفظ آن کمک میکنند. به عنوان یک حرکت، این سیستمعامل فاقد یک ساختار مرکزی، تشریفات اداری و یا اشخاص حقیقی به عنوان گرداننده امور میباشد. البته با وجود داشتن فواید بسیار، با چالشهایی از قبیل تخصیص نیروی انسانی، حمایتهای مؤثر، روابط عمومی، تعلیم و تربیت کاربران مواجه است.
(این راهنما اعتبار خود را از مؤسسه رایگان نرمافزاری GNU Project میگیرد که به عنوان نیروی برانگیزاننده اصلی در خلق و پیشبرد این سیستمعامل آزاد و یکپارچه Open Source شناخته میشود. بنابراین، به «توزیع» (Distribution) متشکل از سیستمعامل گنویی سوار بر هسته لینوکسی به نام «گنو/لینوکس» اشاره دارد. بله این عنوان غریب به نظر میرسد و اعتبار آن برای FSFها خیلی قابل افتخار نیست؛ اما عدالت ادعای FSFها بر کسی پوشیده نیست).
چرا گنو/لینوکس منحصر به فرد است؟
تغییر در ساختار باز آزادانه گنو/لینوکس بعید به نظر میرسد. این یک نکته مثبت است: چرا که دقت کار آن بالاست، زیرا افراد برای ورود و خروج به این سیستم آزادند: برنامهنویسان آزاد برنامهنویسانی شاد و مؤثرند.
به هر ترتیب، ساختار آزادانه این سیستمعامل ممکن است موجب دفع کاربران تازه شود: چرا که این کاربران ممکن است بپرسند چه کسی از آنها حمایت کرده و به آنها آموزش میدهد؟ از کجا بدانند که سیستمعامل گنو/لینوکس برایشان مناسب است یا نه؟
لاگها (LUG) به صورت مقطعی میتوانند پاسخگو باشند، و همین امر هم وجود آنها را حیاتی میکند: از آنجائیکه در شهر، روستا و یا کلانشهر محل سکونت شما هیچ «دفتر منطقهای» برای شرکت لینوکس وجود ندارد، لاگ میتواند نقشهای یک شرکت چندملیتی را در منطقه شما بازی کند.
گنو/لینوکس به خاطر نداشتن ساختار مرکزی جهت تخصیص منابع و تربیت کاربران و همچنین پشتیبانی از محصولات خود منحصر به فرد میباشد. این وظایف از طرق مختلفی انجام میگیرند: اینترنت، مشاورین، VARها، شرکتهای پشتیبان، دانشکدهها و دانشگاهها. امروزه به هر حال در سراسر دنیا این کارها به طرز روزافزونی توسط لاگها صورت میگیرد.
گروه کاربری چیست؟
گروههای کاربران کامپیوتری پدیده جدیدی نیستند. در حقیقت، این گروهها در مرکزیت تاریخ کامپیوتر قرار دارند: ریزکامپیوترها اساساً بطور وسیع به دلیل مقرون به صرفه بودن، دسترسی شخصی به منابع محاسبات الکترونیک، رادیو هام، و دیگر استفادههای تفریحی از کامپیوتر توسط کاربران به وجود آمدند. غولهای کامپیوتری چون IBM سرانجام قادر به کشف PCها به عنوان ابزاری مفید و سودمند شدند، اما انگیزه اولیه آن از مردم گرفته شده بود.
در ایالات متحده آمریکا گروههای کاربری در طول زمان دستخوش تغییرات بسیار شدهاند. فراز و نشیبهای مالی مربوط به بزرگترین گروه کاربران تاریخ، جامعه کامپیوتری بوستون، به خوبی مورد بررسی قرار گرفته بود: در سرتاسر ایالات متحده آمریکا گروههای کاربران شاهد کاهش نرخ عضویت کاربران بودند. گروههای کاربری آمریکایی در روزهای اوج کار خود، توانسته بودند خبرنامه منتشر کرده، منشعب شوند، کتابخانههای کوچک تشکیل دهند و جلسات و گردهمایی برگزار کنند تا آنجا که گروههای کاربران توانستند اقدام به تأسیس CompuServ کرده و وارد اینترنت شوند.
ظهور گنو/لینوکس همزمان با «ظهور» اینترنت بود و همین امر موجب تسریع و تشدید نفوذ آن گردید. با رشد و همهگیر شدن اینترنت، گنو/لینوکس هم رشد میکرد: وجود اینترنت موجب پیدایش کاربران، توسعهدهندگان و فروشندگان جدید شد. بنابراین، همان نیرویی که موجب کاهش کاربران سنتی شده بود، گنو/لینوکس را به جلو سوق میداد و گروههای جدیدی در ارتباط با آن شکل گرفتند.
برای هرچه بیشتر روشن کردن تفاوت لاگ با گروههای کاربری سنتی میتوان این مثال را آورد: گروههای سنتی در نشستهای خود از نزدیک آنچه که کاربران نرمافزاری مجدداً توزیع کردهاند، را مورد بررسی قرار میدهند. در این نشستها کپیبرداری غیرمجاز از یک نرمافزار اختصاصی رخ دهد با دلایل منطقی قانونی رسماً مورد تقبیح قرار میگرفت. با این حال، در نشستهای لاگ یک طرز تفکر خاص به سادگی به کار گرفته نمیشود: جدا از ممنوعیت، کپیبرداری نامحدود از گنو/لینوکس باید بر مبنای اهداف اولیه لاگ صورت گیرد. در حقیقت، ثابت شده است که گروههای کاربران سنتی توان وقف پیدا کردن با کپیبرداری قانونی و رضایتمندی از گنو/لینوکس را ندارند.
(هشدار: تعداد کمی از توزیعها، گنو/لینوکس را با بستههای نرمافزاری اختصاصی که قابلیت تکثیر مجدد به عام را نمیدهد، درهم میآمیزند. در صورت وجود هر گونه شبهه به شرایط مندرج در مجوز (License) مراجعه شود. پیشنهادات یا درخواست کپیبرداری از نرمافزارهای اختصاصی به هر شکل باید در میان لاگها به شدت تقبیح شده و به دلایل قانونی از دستور کار گروههای کاربران آنلاین گنو/لینوکس خارج شود.
خلاصه
به منظور رشد بیشتر گنو/لینوکس علاوه بر دیگر ملزومات، لاگها میبایست رو به رشد و موفقیت باشند. به دلیل طبیعت غیرمعمول گنو/لینوکس، لاگها باید برخی از عملکردهای «دفاتر منطقهای» را همانند کاری که در شرکتهای بزرگی مانند IBM، Microsoftو Sun رخ میدهد برعهده بگیرند. لاگها باید کار حمایت، تربیت و پشتیبانی از کاربران را انجام داده و با مشاوران همکاری داشته باشند و از گنو/لینوکس به عنوان یک راهبرد کامپیوتری حمایت کرده و نقش واسطه گنو/لینوکس با مطبوعات خبری محلی را ایفا کنند.
منبع لاتین: Linux User Group HOWTO
ادامه مطلب را در بخش بعدی مطالعه فرمایید.
درباره فرشید نوتاش حقیقت
همیشه نیازمند یک منبع آموزشی فارسی در حوزه نرمافزارهای آزاد/ متنباز و سیستمعامل گنو/لینوکس بودم. از این رو این رسالت رو برای خودم تعریف کردم تا رسانه «محتوای باز» رو بوجود بیارم.
نوشتههای بیشتر از فرشید نوتاش حقیقتاین سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش میشوند.
دیدگاهتان را بنویسید