نحوه استفاده از LibreOffice

لیبرهآفیس نرمافزار رایگان و متنبازی اداری است که میتواند رقیب مناسبی برای Microsoft Word به شمار آمده و جایگزین مناسبی برای Apache OpenOffice، Microsoft Office، Microsoft Office 365، Kingsoft Office و سایر مجموعه نرمافزارهای اداری باشد.
لیبرهآفیس محبوبیت زیادی را در بین کاربران لینوکس داشته بطوریکه در حال حاضر برخی از مردم در حال کوچ از Word به LibreOffice میباشند. در ادامه نگاهی اجمالی به چگونگی کار با لیبرهآفیس خواهیم داشت.
بخش اول – Setup
۱) لیبرهآفیس را از لینک زیر دانلود نموده و آن را نصب نمایید.
۲) لیبرهآفیس را اجرا کنید.
۳) یکی از ابزارها را انتخاب کرده و کار را آغاز کنید. ما در این آموزش به LibreOffice Writer پرداختهایم.
۴) تایپ خود را آغاز نمایید! شما قادر خواهید بود تا مستقیماً در یک سند جدید، فرآیند تایپ را آغاز نکنید. اما فراموش نشود که به ذخیره سازی فایل خود را بپردازید!
بخش دوم – Toolbars
۱) نوار ابزاری را که نیاز دارید انتخاب نمایید. این کار از طریق منوی View قابل انجام است. Standard toolbar و Formatting toolbar پرکاربردترین نوار ابزارها میباشند.
۲) نحوه استفاده از Standard toolbar. ضروریترین نوار ابزار موجود، نوار ابزارStandard بوده که توسط آن قادر خواهید بود تا …
- بطور کل سندها را اصلاح کنید که میتواند شامل ایجاد اسناد جدید، ذخیره اسناد موجود و گشودن اسناد دیگر باشد. با کمک نوار ابزارStandard میتوانید سریعاً یک خروجی PDF از فایل Office خود ایجاد کنید. از دیگر کاربردهای این نوار ابزار، ارسال ایمیل مستقیم از سند LibreOffice شماست.
- روال گشودن سند را چک نمایید که شامل بازگشت به تغییرات ناخواسته، بررسی سند برای خطاهای املایی و دستوری و وارد نمودن copy-paste سیستم میباشد.
- اشیاء جدیدی را در سند قرار دهید که شامل وارد نمودن Web Linkها، جداول و طرحهاست.
۳) نحوه استفاده از Formatting toolbar. نوار ابزار Formatting(قالببندی) معمولاً برای ویرایش متن در صفحه بکار برده میشود که به کمک آن قادر خواهید بود تا ….
- از Find Toolbar برای جستجوی کلمات در سند خود بهره بگیرید.
- از طریق Table Toolbar به مدیریت جداولی که ایجاد نمودهاید بپردازید.
- از طریق Bullets and Numbering toolbar محتوای سند خود را نشانهگذاری و شمارهبندی نمایید.
- از طریق Align objects toolbar چیدمان عکسهای وارد شده به سند خود را مدیریت نمایید.
۴) سفارشی کردن نوار ابزار با توجه به تنظیمات. اگر از ایمیل استفاده نمیکنید، حذف تابع ایمیل از Standard toolbar میتواند ایده خوبی باشد. برای انجام این کار کافیست بر روی هر آیکونی که قصد تغییر آن را دارید کلیک راست نموده و سپس Customize Toolbar…. را برگزینید. در پنجره گشوده شده قادر خواهید بود تا توابع جدیدی را اضافه نموده، توابعی که از آن استفاده نمینمایید را حذف کرده و توابع را به محلی که تمایل دارید قرار داشته باشند تغییر مکان دهید.
بخش سوم – منوی LibreOffice
۱) نحوه استفاده از منوی File. این دستورات به سند جاری اعمال شده و یا سند جدیدی را خواهد گشود و یا برنامه را خواهد بست. از طریق منوی File قادر خواهید بود تا …
- سندهای جدیدی را ایجاد نمایید. لیبرهآفیس انواع محتلفی از سند را از قبیل صفحه گسترده (Excel) و ارائه (PowerPoint) به شما عرضه مینماید. حتی اسنادی مخصوص ریاضی و طراحی نیز وجود دارد. Ctrl + N کلید میانبری برای ایجاد سندی جدید میباشد.
- سندهای اخیر را بگشایید. تنها با کلیک کردن بر روی سند در همان پنجره فهرستی از سندهای باز شده در لیست کشویی مربوطه نمایش داده خواهند شد. این عملکرد میتواند در زمانی که سندهای بسیاری بطور همزمان باز هستند مفید واقع شود.
- wizardها را انجام دهید. این عملکرد میتواند زمانی که از تنظیمات یک آدرس ایمیل و یا یک فکس بهره میبرید کاربرد داشته باشد. یک wizard میتواند شامل یک تبدیلکننده سند باشد.
- * … templateهایی را ایجاد نمایید. اگر معمولاً از یک سبک خاص برای نوشتن استفاده میکنید میتوانید آن را بعنوان یک template ذخیره نمایید. در دفعات بعدی کافی است که برای استفاده از آن روش مشابه، بر روی template کلیک کرده و آن را جایگزین متن قدیمی نمایید.
- سندی را بسته، ذخیره و یا کپی نموده و یا اینک برونسپاری نمایید. کلید ترکیبی آن Ctrl + S میباشد.
- سندی را بطور مستقیم ارسال نمایید. شما میتوانید سندها را بعنوان OpenDocument Text، Microsoft Word از طریق ایمیل و یا بلوتوث ارسال کنید.
- به بررسی ویژگیهای یک سند بپردازید. این پنجره کلیه اطلاعات مربوط به سند را به نمایش میگذارد.
- سند خود را چاپ نمایید. اگر کامپیوتر شما به یک پرینتر متصل باشد براحتی میتوانید سند خود را بر روی کاغذ پرینت کنید. کلید میانبر مربوط به این کار، Ctrl + P میباشد.
- از LibreOffice خارج شوید. اگر واقعاً قصد ادامه کار را در لیبرهآفیس ندارید میتوانید با استفاده از کلید میانبر Ctrl + Q انصراف خود را اعلام نمایید.
۲) نحوه استفاده از منوی Edit. منوی Edit شامل گزینه هایی برای ویرایش محتویات سند جاری است که توسط آن قادر خواهید بود تا …
- تغییرات اخیر یک سند را undo و redo نمایید. کلید میانبر برای undo کلیدهای ترکیبی Ctrl + Z و برای redo کلیدهای ترکیبی Ctrl + Y میباشد.
- کنترل cut-copy-paste را در اختیار بگیرید. کلید میانبر برای cut کلیدهای ترکیبی Ctrl + X، برای copy کلیدهای ترکیبی Ctrl + C و برای paste کلیدهای ترکیبی Ctrl + V است.
- حالت انتخاب را تعیین نمایید. به کمک کلیدهای ترکیبی Ctrl + A قادر به انتخاب تمامی محتوای موجود اعم از متن و اشیاء خواهید بود.
- به مقایسه سندها بپردازید. این امر بویژه زمانی مفید واقع خواهد بود که پیشنویسهای قدیمی را با نمونهای جدیدتر مقایسه نمایید.
- متون یا اشیاء را جستجو کنید. برای این کار یک نوار ابزار ویژه وجود دارد و کلید میانبر آن، کلیدهای ترکیبی Ctrl + F میباشد.
۳) نحوه استفاده از منوی View. این منو شامل مواردی برای نظارت بر چگونگی نمایش سند بر روی صفحه نمایش میباشد که به کمک آن قادر خواهید بود تا …
- بین Print و لایه Web سوییچ کنید.
- toolbarها را اضافه نمایید. بسیاری از نوار ابزارها (toolbarها) میتوانند با توجه به سلیقه شخصی شما اضافه شوند. اگر از این نرمافزار معمولاً برای نوشتن خبرنامه بهره میبرید شاید نیاز باشد که نوار ابزار Picture را اضافه نمایید.
- بطور دستی آنچه میخواهید نمایش داده شود در نوار وضعیت انتخاب شود. اگر از زبانهای مختلف برای تایپ استفاده مینمایید برگزیدن Input Method Status کمک زیادی به شما خواهد کرد.
- آنچه را که مستقیماً بر روی صفحه به نمایش گذارده میشود را انتخاب کنید. این امر میتواند شامل خطکشها، حاشیههای متن، Shading و کاراکترهای غیرقابل چاپ باشد.
- هدایتگر را بگشایید. هدایتگر (navigator) کلیه اشیاء سند را نمایش میدهد که میتواند شامل سرصفحه (heading)، جداول، بوکمارکها، لینکها (hyperlinks)، ارجاعات، شاخصها و توضیحات باشد که F5 کلید میانبر برای دستیابی به آن میباشد.
۴) نحوه استفاده از منوی Insert. این منو شامل گزینههایی برای درج عناصر جدید است که به کمک آن قادر خواهید بود تا …
بطور دستی break اعمال نمایید. اگر سند شما شامل موضوعات مختلفی است. این ویدئو گزینهای آماده برای جداسازی عناوین موضوعات در خطوط، ستونها و یا صفحههای مختلف باشد.
- فیلد ایجاد کنید. که میتواند شامل شماره صفحه، تاریخ و زمان، موضوعات، عناوین و نویسندگان باشد.
- کاراکترهای خاص تولید نمایید. اگر کاراکتر مورد نیاز خود را در صفحهکلید نیافتید، میتوانید آن را در این سمت پیدا کنید.
- لینکها را بوجود آورید. اگر تمایل دارید که چیزی را در سند به وبسایت یا بخش دیگری از سند پیوند دهید از این بخش میتوانید به آن دست یابید.
- header و footer را تنظیم کنید. به این شیوه که متن مورد نظر را در header (و یا footer) صفحه تایپ نموده تا در تمامی صفحات سند نمایش داده شود.
- به accessoryهای سند دسترسی داشته باشید. که شامل بوکمارکها، ارجاعات متقابل (cross-references)، توضیحات، پوششها (envelopeها) و نظایر آن میباشد. لینکها نیز میتوانند توسط یک بوکمارک ایجاد شوند.
- محتوای چندرسانهای تولید نمایید. توسط این بخش میتوان تصاویر، اشیاء، سایر سندها و حتی فیلمها را در سند خود وارد نمود.
۵) نحوه استفاده از منوی Format. این منو شامل گزینههایی برای قالببندی طرح و محتوای سند شماست که توسط آن قادر خواهید بود تا …
- بطور مستقیم قالببندی نمایید. که کلید میانبر آن کلیدهای ترکیبی Ctrl + M میباشد.
- محتوای سند خود را قالببندی کنید. که شامل کاراکترهای قالببندی، پاراگرافبندی، نشانهگذاری، شمارهگذاری و نظایر آن است.
- موارد مختلف را تغییر دهید. اگر قصد دارید کلیه جملات خود را فقط با حروف بزرگ بنویسید میتوانید از این منو کمک بگیرید.
- ستونبندی کنید. اگر قصد ایجاد یک لغتنامه یا فهرست را دارید این گزینه میتواند به شما کمک بسزایی نماید.
- سبکها و قالببندیها را ویرایش نمایید. که شامل شیئی چون لنگر (anchor)، بسته (wrap)، تلنگر (flip) و دوران (rotate) باشد. برای دسترسی به سبکها و قالببندیها می توانید از کلید F11 کمک بگیرید.
۶) نحوه استفاده از منوی Tables. منوی Tables گزینههایی را برای ایجاد، تغییر و حذف جداول در داخل متن سند پیش روی شما خواهد گذاشت. با استفاده از این منو قادر خواهید بود تا …
- به ویرایش جداول و سلولهای درون جدول بپردازید. که شامل ساخت، حذف، ادغام و تجزیه سلولها است.
- متون را به جدول و جداول را به متن تبدیل نمایید.
۷) نحوه استفاده از منوی Tools. منوی Tools شامل ابزار املایی، گالری از اشیاء هنری که میتوان آنها را به سند افزود، همچنین ابزارهایی بمنظور پیکربندی منوها و تنظیمات برنامههاست که توسط آن قادر خواهید بود تا …
- املا و گرامر سند خود را بسنجید. این گزینه کمک بزرگی در پیشگیری از خطاها، بخصوص در زبان انگلیسی اگر زبان اول شما نباشد مینماید.
- زبان سند خود را مدیریت نمایید. که شامل اصطلاحات و بسیاری ابزار دستی دیگر است. این منو مبدلهایی چون Hangul/Hanja و Traditional/Simplified Chinese را نیز دارد که ابزاری عالی برای کاربران حرفهای به شمار میآید.
- به گالری مجموعهای از فایلهای چندرسانهای دست یابید.
- تنظیمات و ترجیحات LibreOffice را تغییر دهید. که شامل گزینههای زبان از قبیل تغییر زبان رابط، گزینههای ذخیرهسازی، شخصیسازی، پرینت، امنیت و نظایر آن میباشد.
- به ابزارهای مربوط به کاربران حرفهای دسترسی داشته باشید. که شامل ابزارهایی چون macro، مدیر افزونهها، فیلترهای XML و … است.
۸) نحوه استفاده از منوی Window. منوی Window شامل گزینههایی برای دستکاری و نمایش پنجره سند میباشد که با کمک آن قادر خواهید بود تا …
- پنجره جدیدی را گشوده و یا ببندید. این گزینه زمانی که در حال کار بر روی چندین سند بطور همزمان هستید کارایی دارد.
- میان سندی که در حال کار کردن بر روی آن هستید سوئیچ نمایید. که این گزینه نیز زمانی که از چندین سند بطور همزمان استفاده میکنید کاربرد دارد.
۹) نحوه استفاده از منوی Help. اگر به کمک این آموزش به پاسخ تمامی سوالات خود نرسیدهاید همواره میتوانید با فشردن دکمه F1 به Help لیبرهآفیس دست پیدا کنید. همچنین به کمک این لینک سوالات مربوط به LibreOffice را بپرسید. فراموش نکنید Google نیز پاسخگوی مناسبی برای سوالات شما خواهد بود. با لیبرهآفیس موفق باشید!