جامعه کاربریلاگ

نقش لاگ در پیشبرد دانش و اقتصاد، قسمت سوم

۵- اهداف لاگ

اهداف کلان انجمن­های کاربری لینوکس با استناد به اساسنامه جهانی Linux User Group How to نوشته RICK MOEN از قرار زیر است:

هدف اول: حمایت

در اساسنامه جهانی تشکیل لاگ چنین نوشته شده که وقتی چیزی به خوبی برایتان کار می­کند، دوست دارید آن را به هر تعداد از اطرافیان خود که می­توانید معرفی نمایید.

همچنین در این اساسنامه ذکر شده از آن جائیکه حمایت در لاگ­ها بطور آزادانه، با نیّت سالم و با تعهد سازمانی صورت می­گیرد. هرگاه شخصی در نتیجه تلاش لاگ با گنو/لینوکس آشنا گردد؛ پیشاهنگ و پیشبرنده خواهد بود.

به بیان ساده­‌تر زمانی که شخصی از جامعه به این موضوع پی ببرد که جاسوسی­‌های نرم‌­افزاری و نفوذ سایبری چه خسارات جبران­‌ناپذیری را به امنیت ملّی یک کشور خواهد زد و وابستگی­‌های نرم­‌افزاری به کشورهای متخاصم و نظام سرمایه­‌داری و انحصارطلبی علمی، چگونه از اینکه استقلال ملّی محقق شود، ممانعت به عمل می­‌آورد؛ افراد جامعه بعنوان اعضای انجمن، در نقش حمایتی لاگ با توجه به رسالتی که داوطلبانه برای خود برمی­گزیند انجام وظیفه می­نماید.

بی­ شک در جنگ بی­­رحمانه­ای که تحت عنوان«جنگ نرم» درگیرآنیم اصلی­ترین وظیفه ایرانی- اسلامی هر فرد جامعه، جهاد علمی می­باشد. از سویی دیگر مهمترین شروط بقای هر علم و دانشی، مستندسازی و مدوّن­سازی آن است تا در اختیارآیندگان قرارگیرد. این نقش در هدف دوم انجمن­های کاربری لینوکس پررنگ­تر می­گردد.

هدف دوم: آموزش

رسالت دوم لاگ­ها، کمک به ترویج و توسعه امر آموزش در حوزه نرم‌­افزارهای آزاد/متن‌­باز است، که همپوشان­ترین و مرتبط­ترین طرح اجرایی کشور با آن را می­‌بایست «تحوّل بنیادین آموزش و پرورش» دانست.

در نهایت با ایفای نقش حمایتی و آموزشی لاگ­‌ها، می­‌توان با کمک عزم ملّی در نظام آموزش و پرورش کشور، اصطلاحاً تحوّل بنیادین ایجاد نمود.

نهادهایی که مستقیماً با «طرح تحوّل بنیادین آموزش و پرورش» درارتباطند از این قرارند:

– سازمان آموزش و پرورش.

– سازمان آموزش فنی و حرفه‌­­ای.

– دانشگاه­ها و موسسات آموزش عالی.

لاگ­ها قادر خواهند بود بر اساس هدف آموزشی خود (نرم‌­افزارهای آزاد/متن‌­باز)، محتواهای آموزشی را تولید نموده و در ادامه با نهادهای آموزشی مرتبط با «طرح تحوّل بنیادین آموزش و پرورش» ارتباط برقرار سازند.

این نقش می­تواند به اهداف زیر مشتق شود:

– تدوین مستندات آموزشی آزاد/متن باز (ترجیحاً کتاب الکترونیکی) با توجه به کمبود منابع مورد نیاز(خصوصاً به زبان فارسی) در مباحث مربوطه جهت ارتقای سطح علمی ITجامعه.

– ایجاد سرفصل­های پیشنهادی جدید درسی جهت مهاجرت آموزشی از نرم‌­افزارهای انحصاری به نرم­‌افزارهای آزاد/متن باز معادل آن (اعم از هنرستانی، دانشگاهی، سازمان آموزش فنی و حرفه­­ای) برای مثال سرفصل درسی نرم­افزار Gimp جایگزین Photoshop نرم­افزار Libreoffice جایگزینMicrosoft Office و … .

تأکیدات برنامه ششم توسعه نیز در بخش «امور علم، فناوری و نوآوری» بدین شرح است:

بند ۷۵ برنامه ششم توسعه: «اجرای سند تحوّل بنیادین آموزش ‌و پرورش و تأکید بر دوران تحصیلی کودکی و نوجوانی.»

بند ۷۶ برنامه ششم توسعه: «افزایش سهم آموزش‌های مهارتی در نظام آموزشی کشور.»

یقیناً در بحران امروز ایران که فقدان مولفه­هایی چون اقتصاد و فرهنگ، در پی پیوند عزم ملّی به مدیریت جهادی است تا در جهاد اقتضائی (جهاد ایرانی- اسلامی) حاضر، تحت عنوان «جهاد علمی»، ایرانی خودکفا را  به ارمغان آورد، جنگ­‌افزاری به جز دانش، چاره­‌ساز چنین جهادی نخواهد بود.

با تصویب سرفصل­های پیشنهادی جدید درسی که نسخه اولیه (یا پیشنویس) آن توسط جامعه کاربری (لاگ­ها) مدوّن گشته، فرهنگ به کار بستن نرم­‌افزارهای آزاد/متن­‌باز (با استناد به بند ۷۵ برنامه ششم توسعه) می­تواند از سطوح پایه تحصیلی آغاز گردد. فرهنگی که بخش قابل توجهی از آن، بطور دانش­‌بنیان در دوران تحصیل به جوانان القا می‌گردد تا دردوران اشتغالِ خود، نیز چرخه اقتصادی دانش­‌بنیان را به گردش درآورند.

این فرآیند در بند ۷۸ برنامه ششم توسعه نیز ذکر شده: «تنظیم رابطه‌ متقابل تحصیل با اشتغال و متناسب‌سازی سطوح و رشته‌های تحصیلی با نقشه‌ جامع علمی کشور و نیازهای تولید و اشتغال.»

البته می­بایست بستر اشتغال و کارآفرینی، از پیش ایجاد شده­ باشد تا بتوان اهداف برنامه ششم توسعه را درزمینه IT حولِ محورِ اقتصادِ دانش­‌بنیان به حرکت درآورد.

از آنجائیکه فناوری اطلاعات بعنوان یکی از فناوری­های نوین در دنیا شناخته می­شود و با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری در خصوص لزوم توجه به بومی­‌سازی فناوری­های نوین و دسترسی به دانش بومی، ضروری است تا توجه ویژه­ای به بومی­‌سازی نرم‌­افزارها در تمامی سطوح صورت گیرد.

طبق برنامه پنجم توسعه نیز بخشی از تولید ناخالص کشور می­بایست از صنعت نرم­‌افزار تأمین گردد.بنابراین نیاز دیده شد تا اقدامات مناسبی جهت توانمندسازی این صنعت صورت گیرد؛ که این اقدامات می­توانند در هدف سوم لاگ­ها نمود یابند.

منبع: سیویلیکا

ادامه مطلب را در بخش بعدی مطالعه فرمایید.

فرشید نوتاش حقیقت

همیشه نیازمند یک منبع آموزشی فارسی در حوزه نرم‌افزارهای آزاد/ متن‌باز و سیستم‌عامل گنو/لینوکس بودم. از این رو این رسالت رو برای خودم تعریف کردم تا رسانه «محتوای باز» رو بوجود بیارم.

نوشته های مشابه

‫۲ دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا