جامعه کاربریلاگ

نقش لاگ در پیشبرد دانش و اقتصاد، قسمت چهارم

هدف سوم: پشتیبانی

بر طبق اساسنامه جهانی تشکیل لاگ، اصلی­ترین نقش لاگ­ها برای افراد تازه­کار پشتیبانی از سیستم­‌عامل گنو/لینوکس و نرم‌­افزارهای آزاد/متن‌­باز محسوب می­گردد.

پشتیبانی از نرم‌­افزارهای آزاد/متن‌­باز می­تواند نقش مهمی را در تقویت وضعیت اقتصادی کشور ایفا نماید.

همانطور که برهمگان مبرهن است یکی از تأثیرگذارترین مولفه‌­ها در تجارت و اقتصاد هر کشوری می­تواند عضویت در تجارت جهانی(WTO) باشد. همین که آمریکا مخالف عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی است خود گواهی بر مفید بودن آن برای اقتصاد ایران می‌باشد!

نبی اکرم (ص) می­فرمایند: «نُه قسمت از دَه قسمت روزی، در تجارت و یک قسمت آن در دامداری است.»

یکی از شروط اصلی پیوستن به تجارت جهانی، الزام ایران به رعایت حق مالکیت معنوی (کپی­رایت) است. متاسفانه ایران یکی از بزرگترین کشورهای نقض‌کننده کپی‌رایت در دنیا به‌شمار می‌رود، بطوریکه بر اساس آمار‌های منتشره، هر کاربر ایرانی به‌طور متوسط روی یک سیستم کامپیوتری بیش از چهارهزار دلار نرم‌افزار غیرقانونی دارد.

بنابراین می­توان چنین نتیجه گرفت که برای پیوستن به تجارت جهانی (WTO) می­بایست کپی‌­رایت رعایت گردد و به تبع آن از نرم­‌افزار اورجینال استفاده شود، که مطمئناً نیازمند صرف هزینه است.

مطمئناً میزان برآوردی هزینه مربوطه، مولفه مهمی برای تصمیم گیری­های کلان خواهد بود. در ادامه با ذکر مثالی اندازه هزینه مورد نظر تخمین زده خواهد شد. برفرض مثال، کاربر با رعایت حق کپی­‌رایت، حداقل هزینه­‌ای که می­بایست برای هر نسخه از سیستم‌­عامل Window$ 7 بپردازد، حدود ۳۰۰ دلار خواهد بود. این در حالی که تنها مجاز به استفاده از ویندوز خریداری شده برای کامپیوتر خانگی است و اجازه نصب آن را بر روی Laptop نخواهد داشت. برای این کار می‌­بایست نسخه­ای دیگر خریداری گردد. این فرآیند برای تمامی نرم‌­افزارهای انحصاری (مانند Office، Photoshop، AutoCAD، Corel،  MATLAB و …) نیز مصداق دارد.

آیا پس از ورود به عرصه تجارت جهانی و رعایت کپی‌­رایت،کاربران ایرانی حاضر به پرداخت هزینه­‌های هنگفت نرم­‌افزاری هستند؟!

نرم‌­افزارهای آزاد/متن­‌باز در اکثر موارد رایگان ارائه می­گردند که می­توانند پس از پیوستن ایران به WTOجایگزین مناسبی برای نرم­افزارهای انحصاری گردند تا استقلال ملّی را بدون آنکه لطمه‌­ای به اقتصاد جامعه بزنند، با همگرایی اقتصاد مقاومتی به ایرانی خودکفا نزدیک گردانند.

انجمن­‌های کاربری (لاگ­ها) می­توانند نقش پشتیبانی را در دو بخش کلّی ایفا نمایند:

– کمک به تولید و توسعه نرم‌­افزارهای آزاد/متن­‌باز.

– شناسایی، ایجاد و معرفی فرصت‌­های شغلی برای متخصصین آزاد/ متن­‌باز و اعضای لاگ.

هدف اصلی برنامه ششم توسعه را می­توان ایجاد شرایط مطلوب اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با مشارکت بخش­های خصوصی، تعاونی و عمومی غیردولتی دانست. به بیان ساده‌­تر بناست تا در برنامه ششم توسعه، اقتصاد مقاومتی به سمت خصوصی­‌سازی سوق داده شود. بندهای ابتدایی برنامه ششم توسعه به این موضوع اشاره دارد:

بند ۱ برنامه ششم توسعه: «رشد اقتصادی شتابان و پایدار و اشتغال‌زا به‌گونه‌ای که با بسیج همه ‌امکانات و ظرفیت‌های کشور، متوسط رشد ۸ درصد در طول برنامه محقق شود.»

بند ۲ برنامه ششم توسعه: «بهبود مستمر فضای کسب‌ وکار و تقویت ساختار رقابتی و رقابت‌پذیری بازارها.»

از آنجائیکه ذائقه جوان امروز به سمت تکنولوژی­های نوین و IT است، بهبود فضای کسب و کار می­تواند بطور مستمر در راستای تحقق اهداف «طرح مهاجرت دولت به نرم­‌افزارهای آزاد/متن­‌باز» از طریق پشتیبانی و بومی­سازی صنعت نرم­افزار بهبود یابد. وظیفه پشتیبانی قادرخواهد بود با تلفیق ارق ملّی جوانان، مسیری «کارآفرین و اشتغال­زا» را بپیماید تا نهایتاً آن را فراگیر سازد. هدف چهارم انجمن­های کاربری همین روند فراگیرسازی و همگانی­‌سازی را طی می­نماید.

منبع: سیویلیکا

ادامه مطلب را در بخش بعدی مطالعه فرمایید.

فرشید نوتاش حقیقت

همیشه نیازمند یک منبع آموزشی فارسی در حوزه نرم‌افزارهای آزاد/ متن‌باز و سیستم‌عامل گنو/لینوکس بودم. از این رو این رسالت رو برای خودم تعریف کردم تا رسانه «محتوای باز» رو بوجود بیارم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا