خط فرمانگنو/لینوکس

فرمان chown در لینوکس

فرمان chown سرنام واژگان Change Ownership به معنی تغییر مالکیت می‌باشد. این فرمان به منظور تغییر مالکیت کاربر و تغییر مالکیت گروه یک فایل و یا یک پوشه صورت می‌پذیرد. به منظور استفاده از این فرمان بایستی حتماً دسترسی‌های کاربر ارشد (Super User) را داشته باشید.

فرمان chown

فرمت فرمان chown به این صورت است:

chown قادر به تغییر مالکیت فایل و یا مالکیت گروه فایل بسته به اولین آرگومان موجود در فرمان می‌باشد. جدول زیر لیستی از برخی مثال‌ها را نشان می‌دهد:

آرگومانشرح
bobتغییر مالکیت فایل از وضعیت کنونی مالکیت به کاربر bob
bob:usersتغییر وضعیت مالکیت فایل از کاربر فعلی به کاربر bob و تغییر گروه مالکیت فایل به گروه users
:adminsتغییر مالکیت گروه به گروه admins ؛ مالک فایل دست نخورده باقی می‌ماند.
bob:تغییر مالک فایل از مالک فعلی به کاربر bob و تغییر گروه مالک به گروه لاگین کاربر bob

حال فرض کنید که ما دو کاربر داریم: یکی Emily که به مجوزهای کاربر ارشد (Super User) دسترسی دارد و کاربر دوم Amanda که دسترسی کاربر ارشد را ندارد. Emily می‌خواهد تا یک فایل از پوشه home حساب کاربری خود به پوشه home حساب کاربری Amanda کپی کند. از آن جایی که Emily می‌خواهد که Amanda قادر به ویرایس این فایل باشد، مالکیت فایل کپی شده را از Emily به Amanda تغییر می‌دهد:

در اینجا می‌بینیم که Emily فایل را از پوشه home خود به پوشه خانگی Amanda کپی کرد. سپس Emily مالکیت فایل را از root به Amanda تغییر داد. با استفاده از نقطه انتهایی در اولین آرگومان، Emily همچنین گروه فایل را به گروه لاگین Amanda که بایستی همان گروه Amanda نامیده باشد تغییر داد.

دقت کنید که پس از اولین استفاده از sudo، Emily برای وارد کردن پسورد خودش متوقف نشد. به این دلیل که فرمان sudo در اکثر پیکربندی‌ها برای چندین دقیقه به شما اعتماد می‌کند (تا زمانی که وقت در نظر گرفته شده آن به اتمام برسد).

فرمان chgrp – تغییر مالکیت گروه

در نسخه‌های قدیمی یونیکس فرمان chown فقط مالکیت فایل را تغییر می‌داد، نه مالکیت گروه را. به این منظور یک فرمان جداگانه با نام chgrp برای تغییر مالکیت گروه استفاده می‌شد. این فرمان دقیقاً شبیه فرمان chown کار می‌کند به جز اینکه محدودتر است.

فرمان passwd – تغییر پسورد در خط فرمان لینوکس

برای تغییر پسورد خودتان می‌توانید از مجوزهای دسترسی حساب کاربری خود استفاده کنید ولی برای تغییر پسورد کاربران دیگر، شما نیاز به دسترسی کاربر ارشد (Super User) دارید.

برای تغییر پسورد بایستی از فرمان passwd به این صورت استفاده کنید:

از شما پسورد قدیمی درخواست می‌شود. آن را وارد نموده و سپس پسورد جدید مورد نظر خود را وارد نمایید:

در صورتی که پسوردی کوتاه یا ضعیف را برای حساب کاربری خود در نظر بگیرید فرمان passwd از قبول پسورد خودداری خواهد کرد. همین اتفاق خواهد افتاد اگر پسوردی مشابه پسورد قدیمی و یا پسوردی بر اساس یک کلمه موجود در دیکشنری انتخاب کنید.

در صورتی که دسترسی کاربر ارشد (Super User) را داشته باشید، با اضافه کردن نام کاربری مورد نظر خود در ادامه فرمان passwd قادر به تغییر آن خواهید بود.

منبع: لینوکس‌سیزن نوشته فرشید نوتاش حقیقت

فرشید نوتاش حقیقت

همیشه نیازمند یک منبع آموزشی فارسی در حوزه نرم‌افزارهای آزاد/ متن‌باز و سیستم‌عامل گنو/لینوکس بودم. از این رو این رسالت رو برای خودم تعریف کردم تا رسانه «محتوای باز» رو بوجود بیارم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا