توزیعگنو/لینوکس

نحوه انتخاب یک توزیع لینوکس

اگر در دنیای لینوکس تازه کار هستید، ممکن است غرق حجم گسترده توزیع‌های موجود شوید. هدف این راهنما این است که به شما کمک کند خانه جدید خود را در لینوکس پیدا کنید و در عین حال تا حد امکان تجربه لذتبخشی داشته باشید.

مدیریت انتظارات از یک توزیع لینوکس

قبل از شروع سفر خود، باید بدانید که از سیستم خود چه می‌خواهید. این شامل یافتن تعادل بین نحوه استفاده از توزیع و آنچه می‌توانید انتظار داشته باشید با دستگاه خود به انجام برسانید است. اگرچه بسیاری از توزیع‌های لینوکس می‌توانند به شما کمک کنند تا در سیستم‌های قدیمی‌تر، نفس جدیدی ببخشید، اما مهم است که توجه داشته باشید که دستگاه شما همچنان کاری را که می‌توانید با سیستم‌عامل انجام دهید، صرف نظر از توزیعی که انتخاب می‌کنید محدود می‌کند.

شما نباید انتظار داشته باشید که هیچ توزیع لینوکس یک قرص جادویی باشد که محدودیت‌های دستگاه شما را حل کند. اگر تنها ۲۵۶ مگابایت حافظه DDR2 در رایانه خود دارید، باید با عملکرد بسیار محدودی زندگی کنید.

ملاحظات

هنگامی که به دنبال هدف گذاری هستید، مهم است که دو چیز را در نظر بگیرید:

  • دستگاه شما چقدر قوی است: ممکن است اولویت‌های متفاوتی از آنچه می‌خواهید داشته باشید، بر اساس اینکه دستگاه شما در چند ثانیه بوت می‌شود یا بیشتر از زمان لازم برای تهیه قهوه طول می‌کشد!
  • می‌خواهید تجربه‌تان چگونه باشد: افراد با مهارت‌های فنی‌تر ممکن است بخواهند کنترل دقیق‌تری روی سیستم‌های خود داشته باشند، در حالی که افرادی که مبتدی هستند از هر چیزی که نیاز به استفاده گسترده از ترمینال دارد، اجتناب می‌کنند.

با توجه به نرخ‌های متفاوت این دو عامل در میان چندین گروه مختلف از مردم و سایر مواردی که می‌تواند در هنگام تصمیم‌گیری نقش داشته باشد، بر اساس چندین گروه گسترده توصیه‌هایی ارائه می‌کنیم:

برای کسانی که کاملا در لینوکس جدید هستند

اگر هرگز یک سیستم لینوکس را لمس نکرده‌اید، بهتر است چیزی را امتحان کنید که محبوب است، بسیار پشتیبانی می‌شود و یک محیط دسکتاپ با استفاده آسان دارد.

اگر از ویندوز می‌آیید، با توزیعی که از KDE Plasma، Cinnamon یا Xfce استفاده می‌کند، به خوبی کنار خواهید آمد. همه این‌ها با یک چیدمان دسکتاپ آشنا با یک منوی برنامه ارائه می‌شوند که به طور پیش‌فرض روی یک پانل در پایین صفحه قرار می‌گیرد.

اگر از macOS می‌آیید، توزیع‌هایی با GNOME، COSMIC و Pantheon را می‌بینید که آشناترین آن‌ها هستند، که هر کدام با یک داک برای برنامه‌های مورد علاقه‌تان بیرون می‌آیند و همیشه در پایین صفحه شما در دسترس هستند.

به طور کلی، شما باید به دنبال سیستم‌هایی باشید که یک پایه کد با دبیان یا اوبونتو به اشتراک می‌گذارند. جای تعجب نیست که اکثر توزیع‌ها در توصیه های ما برای مبتدیان بر اساس این دو است.

اکثر برنامه‌های لینوکس از معماری Debian APT پشتیبانی می‌کنند و اکثر راهنماهای نوشته شده برای لینوکس شامل فرمان‌هایی هستند که با مدیر بسته Debian APT کار می‌کنند. همه این‌ها آغاز کار را برای هر تازه واردی آسان می‌کند.

دنیای Debian/Ubuntu همیشه آماده پذیرایی از مبتدیان با آغوش باز است و راه‌های زیادی برای گرفتن دست شما در حین آشنایی با لینوکس دارد. همچنین می‌توانید به راحتی به یک مدیریت بسته بسیار قدرتمند که به نام snap شناخته می‌شود دسترسی داشته باشید.

توزیع لینوکس برای کسانی که سیستم‌های پیشرفته دارند

اگر از رایانه ای با ۳۲ گیگابایت حافظه دو کاناله پرسرعت، یک درایو NVMe، و یک ترکیب CPU/GPU استفاده می‌کنید  گزینه های جدیدی در اختیار دارید.

برای ماشین‌هایی با مشخصات بالا که جدیدترین سخت‌افزار را اجرا می‌کنند، تجربه شما در لینوکس تا حد زیادی توسط هسته و مخازن در دسترس شما تعیین می‌شود. این به ویژه در هنگام بازی صادق است، زیرا برخی از ویژگی‌های بسیار مهم مانند Fsync و Esync که عملکرد بازی‌های را بهبود می‌بخشند، باید به‌روز باشند.

برای افرادی که می‌خواهند هر ذره عملکرد ماشین‌های قدرتمند را بدون دردسر زیاد کاهش دهند، دنیای Arch بسیار جذاب خواهد بود. اگرچه نصب Arch کار ساده‌ای نیست، توزیع‌های مبتنی بر Arch زیادی وجود دارد که می‌توانند رایانه شما را به سرعت و به‌راحتی راه‌اندازی کنند. توزیع‌های مبتنی بر آرچ کاتالوگ عظیمی از برنامه‌های کاربردی را از مخازن رسمی ارائه می‌کنند.

توزیع لینوکس برای افراد مسن و کسانی که دانش کمی دارند

ممکن است نصب ویندوز بر روی کامپیوتر برای بستگان مسن خود و برای کسانی که کاری جز مرور وب و نوشتن ایمیلهای گاه به گاه ندارند، غریزی باشد. با این حال، ممکن است تعجب کنید که استفاده از ویندوز واقعا آسان نیست (مانند به‌روزرسانی‌های معمولی که سیستم را خراب می‌کند)، اما انواعی از لینوکس وجود دارد که استفاده از آن‌ها بسیار آسان‌تر است و فرصت‌های بسیار کمتری برای آسیب رساندن به سیستم ارائه می‌دهد.

وقتی صحبت از انتخاب توزیع به میان می‌آید، همه موارد ذکر شده در بخش برای کسانی که به تازگی با لینوکس آشنا شده‌اند، در اینجا اعمال می‌شود، با چند تغییر جزئی:

  • از استفاده از توزیع با محیط دسکتاپ بسیار پیچیده خودداری کنید. مطمئنا KDE Plasma زیبا به نظر می‌رسد، اما وقتی می‌خواهید چیزها را کمی واضح‌تر ببینید و مجبور هستید از چندین منو عبور کنید تا همه چیز درست باشد، سخت‌تر است.
  • اگر با فردی کار می‌کنید که بینایی وی ضعیف شده است، عناصری مانند آیکون‌ها و پانل‌ها را بزرگ کنید و در عین حال دسکتاپ کافی را برای نمایش برنامه‌ها و عدم نیاز به جابجایی زیاد باقی بگذارید.

علاوه بر انتخاب توزیع، بسیار مهم است که مطمئن شوید سایر بخش‌های محیط (برنامه‌ها، برنامه‌های افزودنی مرورگر و غیره) که شخص در آن کار می‌کند، برای سهولت استفاده و دسترسی به اندازه کافی آماده است.

توزیع لینوکس برای کسانی که کد می‌زنند

اگر توسعه‌دهنده هستید، ممکن است بسته به جایگاه خود انتخابی بیشتری داشته باشید. اگر به دنبال استفاده حداکثری از تجربه توسعه خود در لینوکس هستید، انتخاب توزیع به همان اندازه مهم است که از چه ویرایشگر کد یا IDE استفاده می‌کنید.

وقتی نوبت به این می‌رسد که کدام پایگاه کد را باید انتخاب کنید، جهان صدف شماست. بسته به نیازهای شخصی شما، توصیه‌های توزیع برای توسعه‌دهندگان مشتاق از دبیان تا آرچ لینوکس متغیر است.

توزیع لینوکس برای کسانی که سیستم‌های رده پایین دارند

اگر برای پیدا کردن رم برای هر چیزی تلاش می‌کنید، محبوب‌ترین توزیع‌ها را کمی سنگین خواهید دید. حتی برخی از توزیع‌هایی که خود را سبک‌وزن معرفی می‌کنند، ظاهر و احساس سبکی دارند، اما عموما برای کاهش هزینه‌های بالای سیستم کار زیادی انجام نمی‌دهند.

برای انتخاب واقعی یک توزیع سبک لینوکس، باید یک مدیر پنجره یا محیط دسکتاپ مناسب را همراه داشته باشد یا اجازه نصب آن را بدهد. با توجه به این معیارها، می‌توانید هر چقدر که می‌خواهید در انتخاب‌های خود خلاق باشید.

برای سبک ترین تجربه ممکن، ایده استفاده از دسکتاپ را کنار بگذارید و فقط یک مدیر پنجره مانند bspwm را انتخاب کنید. هشدار داده می‌شود که باید با ترمینال خیلی راحت باشید، اما وقتی این کار را انجام دادید، متوجه خواهید شد که تقریباً می‌توانید هر کاری را که یک توزیع لینوکس دسکتاپ با امکانات کامل ارائه می‌دهد انجام دهید!

اگر نمی‌توانید با یک مدیر پنجره کماندویی کار کنید، یک محیط رومیزی پر نور مانند LXQt یا MATE را انتخاب کنید. ممکن است قدیمی به نظر برسند و پیمایش آن‌ها دشوار باشد، اما برای کار در محیط‌های بسیار محدود، مانند ماشین‌های قدیمی با منابع بسیار محدود، طراحی شده‌اند.

اکثر توزیع ها شامل این محیط‌های دسکتاپ می‌شوند. هنگامی که آنها را نصب کردید، فقط قبل از ورود به سیستم آن‌ها را انتخاب کنید تا تغییر کنند.

maketecheasier.com

فرشید نوتاش حقیقت

همیشه نیازمند یک منبع آموزشی فارسی در حوزه نرم‌افزارهای آزاد/ متن‌باز و سیستم‌عامل گنو/لینوکس بودم. از این رو این رسالت رو برای خودم تعریف کردم تا رسانه «محتوای باز» رو بوجود بیارم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا