cPanel چیست

cPanel یک رابط گرافیکی آنلاین مبتنی بر لینوکس (GUI) است که به عنوان یک کنترل پنل برای سادهسازی مدیریت وبسایت و سرور استفاده میشود.
cPanel به شما امکان میدهد وبسایتها را منتشر کنید، دامنهها را مدیریت کنید، فایل های وب را سازماندهی کنید و حسابهای ایمیل ایجاد کنید.
cPanel دارای دو رابط است، یک رابط کاربری به نام cPanel و یک رابط مدیریت سرور به نام Web Host Manager (WHM). این ترکیب به کاربران اجازه میدهد وب سایت خود را مدیریت کنند و به ارائهدهندگان هاستینگ ابزارهایی برای مدیریت سرور ارائه میدهد.
سیپنل با همه مرورگرهای وب سازگار است و ابزاری مدیریتی است که به شما امکان میدهد تمامی کسب و کار خود با تنها چند کلیک مدیریت کنید.
چرا به cPanel نیاز داریم؟
پیشتر، ما برای مدیریت میزبانی وب به مهارتهای فنی نیاز داشتیم. اما همانطور که عنوان شد سیپنل که پنلی مبتنی بر لینوکس است داشبوردی را در اختیار کاربران قرار میدهد تا اطلاعات سایت خود را مدیریت کنند.
کسانی که دانش فنی خوبی دارند میتوانند در نبود cPanel سرور را مدیریت کنند. اما cPanel به انجام اعمالی چون افزودن دامنهای جدید، بارگذاری فایل در سرور و نصب وردپرس کمک میکند.
cPanel چگونه کار میکند؟
بزرگترین ارائهدهندگان میزبانی وب از رابط cPanel استفاده میکنند. cPanel از طریق لاگین کار میکند، ما باید نام کاربری و رمز عبور را ایمن نگه داریم. با استفاده از HTTPS یا پورت ۲۰۸۳ وارد سیستم خواهید شد. دسترسی از طریق IP مانند https: //10.10.10: 2083 نیز امکانپذیر است.
داشبوردهای بعدی cPanel شامل آیکونها و دارای ستونهای جانبی برای دسترسی یا کشیدن و رها کردن اطلاعات مربوط به هاست است. از طریق cPanel میتوانیم وردپرس را به صورت دستی به سادگی و به آسانی نصب کنیم. از داشبورد، میتوانیم از طریق Softaculous Apps Installer حرکت کنیم. برای انجام این کار، ابزارهایی مانند Auto installers برای بارگیری بستههای نرم افزاری کارساز است.
مرحله بعدی انتخاب دامنهای است که باید نصب کنیم. در اینجا انواع گزینهها به چند بخش تقسیم میشوند. هاستینگ اجازه میدهد دامنههای اضافی و زیردامنهها را اضافه کنید. حتی cPanel دارای یک مدیر فایل برای بارگذاری و حذف فوری یک فایل است. ما میتوانیم از طریق File Manager و FTP Accounts به آن دسترسی پیدا کنیم.
برای افزایش امنیت، cPanel به شما امکان میدهد گذرواژهها را به پوشههای خاصی اضافه کنید که به معنی Protect Directories است. و برای مسدود کردن ترافیک میتوانیم از IP Address Deny Manager استفاده کنیم.
مزایای cPanel
برخی از مزایای cPanel در زیر آورده شده است:
- امکان ایجاد تغییرات با استفاده از رابط گرافیکی.
- استفاده آسان و مدیریت همه خدمات در یک مکان واحد.
- پتانسیل بالای پشتیبانگیری و بازیابی اطلاعات.
- تکمیل فرایند ورود به سرور تنها با چند کلیک.
- محافظت از همه برنامهها توسط آنتیویروس.
- دارای بهروزرسانی منظم و اقدامات ایمنی خوب.
- تشخیص خطاهای خودکار و ورود به حالت راهاندازی مجدد.
معایب cPanel
اگرچه cPanel میتواند بهترین سرویس میزبانی در سراسر جهان باشد، اما همچنان یک نقطه ضعفهایی دارد که کاربران را ناامید میکند.
- ناامیدکنندهترین نکته در cPanel این است که اجازه دسترسی به همه پروندههایی را که از آنها مجوز دسترسی را میخواهند، نمیدهد.
- به ندرت با هاست رایگان ارائه میشود که ممکن است هزینه بیشتری داشته باشد.
کاربردهای cPanel
- cPanel ما را ملزم به ایجاد حسابهای ایمیل جدید میکند و در تغییر رمزهای ایمیل، تغییر حسابهای موجود کمک میکند.
- در بخش Domain میتوانیم یک دامنه را پیکربندی کرده و زیردامنه ایجاد کنیم.
- در بخش DataBase میتوانیم با ایجاد پایگاهداده جدید، به MySQL دسترسی داشته باشیم.
- ما میتوانیم حمایت خوبی از جامعه داشته باشیم زیرا cPanel در صنعت هاستینگ بسیار شناخته شده است.
آیا cPanel رایگان است؟
cPanel رایگان نیست زیرا یک برنامه شخص ثالث است. با این حال، اکثر ارائهدهندگان هاست بدون هیچ هزینه اضافی cPanel را در برنامههای هاستینگ خود قرار میدهند. برخی از ارائهدهندگان هستند که cPanel را در سال اول رایگان ارائه میدهند و سپس در سالهای بعد هزینهای دریافت میکنند.
نحوه استفاده از cPanel
هنگامی که برای اولین بار وارد سیستم میشوید، معمولا برخی معیارهایی را مشاهده میکنید که منابع هاست مورد استفاده را ثبت میکند (مانند استفاده از CPU، فضای ذخیرهسازی موجود و استفاده از مموری). اینها میتوانند روشی مفید برای نظارت بر عملکرد کلی وبسایت شما باشند.
ما در زیر بر معمولترین ماژولهای cPanel مروری داشتهایم:
File Modules
این ماژولها به شما امکان میدهد بدون نیاز به استفاده از سرور FTP، فایلها را از داخل cPanel بارگذاری و مدیریت کنید. همچنین میتوانید سطوح حریم خصوصی را تعیین کنید، پشتیبان گیری کنید و موارد دیگر. ماژولهای رایج آن عبارتند از:
- Backup
- Backup Wizard
- Directory Privacy
- Disk Usage
- File Manager
- FTP Accounts
- FTP Connections
- Images
- Web Disk
- Git Version Control
- Inode counter
Preferences
این جایی است که شما نصب cPanel خود را سفارشی میکنید تا بهتر با نیازهای شما مطابقت داشته باشد. ماژولهای رایج آن عبارتند از:
- Change Language
- Change Style
- Contact Information
- User Manager
Databases
اگر وبسایت شما از سیستم مدیریت محتوا (CMS) استفاده میکند، از پایگاهداده برای ذخیره پستها، تنظیمات و سایر اطلاعات استفاده میکند. بنابراین، این بخش همه چیز درباره مدیریت آن پایگاهدادهها است. ماژولهای رایج آن عبارتند از:
- MySQL Database Wizard
- MySQL Databases
- phpMyAdmin
- Remote MySQL
Web Applications
این معمولا جایی است که نصب cPanel به شما امکان میدهد انواع مختلف نرمافزار را نصب کنید. این شامل همه چیز از وبلاگها و پورتالها تا CMSها و انجمنها است. ماژولهای رایج آن عبارتند از:
- Drupal
- Joomla
- phpBB
- WordPress
Domains
غیرمعمول نیست که وبمسترها از یک حساب میزبانی برای چندین سایت استفاده کنند یا زیردامنهها و تغییر مسیرها را تنظیم کنند. این قسمتی است که میتوانید آن را مدیریت کنید. ماژولهای رایج آن عبارتند از:
- Addon Domains
- Aliases
- DNS Manager
- Preview Website
- Redirects
- Subdomains
Metrics
اگر از یک وبسایت استفاده میکنید و میخواهید عملکرد آن را زیر نظر داشته باشید. اینجاست که ماژولهای اندازهگیری وارد بازی میشوند. همه آنها در مورد دسترسی به بینشهای قدرتمندی هستند که میتواند به شما در تصمیمگیری بهتر در مورد نحوه عملکرد وبسایت شما کمک کند. ماژولهای رایج آن عبارتند از:
- Awstats
- Bandwidth
- CPU and Concurrent Connection Usage
- Errors
- Raw Access
- Visitors
Security
امنیت نگرانی بزرگی برای اکثر مدیران وبسایت است، به ویژه اگر آنها اطلاعات حساسی مانند نام کاربری، گذرواژه یا اطلاعات مالی را ذخیره میکنند. این ماژولها به شما کمک میکند تا تنظیمات کلیدی امنیت حساب هاستینگ خود را زیر نظر داشته باشید. ماژولهای رایج آن عبارتند از:
- Hotlink Protection
- IP Blocker
- Leech Protection
- SSH Access
- SSL/TLS
- Leech Protection
- Two-Factor Authentication
- Lets Encrypt
- ModSecurity
- Manage API Tokens
Software
این ماژولها عمدتا در مورد PHP و Perl هستند و لزوما مورد نیاز نیستند مگر اینکه کاربر پیشرفتهتری باشید. ماژولهای رایج آن عبارتند از:
- Softaculpis Apps Installer
- Optimize Website
- Free Shopping Cart
- Setup Ruby App
- RVsitebuilder
- WordPress Themes
- PHP PEAR Packages
- Cloudflare
- PHP Version Selector
- Application Manager
Advanced
همانطور که از عنوان آن مشخص است، این تنظیمات برای کاربران پیشرفته نیز مفیدتر است. ماژولهای رایج آن عبارتند از:
- Apache Handlers
- Cron Jobs
- Error Pages
- Indexes
- MIME Types
- Track DNS
- LiteSpeed Web Cache Manager
همه بستههای میزبانی وب شامل ایمیل نیستند، اما اگر بسته شما شامل ایمیل و cPanel باشد، این جایی است که همه حسابهای ایمیل را مدیریت خواهید کرد. ماژول های رایج آن عبارتند از:
- Address Importer
- Encryption
- Autoresponders
- Default Address
- Email Wizard
- Encryption
- Forwarders
- Global Filters
- Email Disk Usage
- Track Delivery
- User Filters
بنابراین، cPanel چیست؟
cPanel یکی از محبوبترین کنترلپنلهای هاستینگ وب مبتنی بر لینوکس است که به شما امکان میدهد به مجموعهای از ماژولها از جمله فایلها، پایگاههای داده، برنامههای وب، دامنهها، امنیت، نرمافزار و ایمیل دسترسی داشته باشید.
منبع: چیکاوب نوشته محمدباقر حسنی