شبکه و امنیت

محافظت از شبکه

در این مقاله قصد داریم در مورد یکی از مسائل بسیار مهم که عمدتا تکنسین‌های کامپیوتر و شبکه‌های کامپیوتری به آن بسیار حساس هستند، یعنی محافظت از شبکه صحبت کنیم.

محافظت از شبکه یکی از موضوعات بسیار مهمی است که جنبه نرم‌افزاری ندارد. اما جنبه سخت‌افزاری آن بسیار مهم است. چرا که امروزه سخت‌افزار کامپیوتر و محافظت از شبکه هم از لحاظ قیمت و هم از لحاظ وجود در بازار بسیار اهمیت دارد.

نه تنها محافظت فیزیکی از تجهیزات بلکه، محافظت فیزیکی از افراد و حفظ سلامت و جان افراد یکی دیگر از نکات بسیار مهمی است که عمدتا در دوره نتورک پلاس روی آن خیلی تاکید می‌شود.

نکات ایمنی در مراکز داده و محافظت از شبکه

درهای خروجی اضطراری حتما باید در محیطی که سرورها و تجهیزات شبکه وجود دارند تعبیه شده باشد. سامانه اطفاء حریق حتما باید در مرکز داده و به منظور محافظت از شبکه مستقر شده باشد. به علت اینکه این سامانه‌‌ها گرمای بسیار زیادی را ایجاد می‌کنند. دستگاه‌های تهویه و سامانه‌های هشداردهنده اضطراری حتما باید به خوبی در این فضاها ایجاد شده باشد. سامانه‌های پیام متنی و صوتی برای کارمندان حتما قابل پخش باشد و از طریق ایمیل یا پیام‌های ارسال شده روی شبکه پیشامدهای غیرمنتظره اطلاع‌رسانی شود.

تمامی کارمندان و کارکنان شبکه بهتر است که یک دوره HSE را گذرانده باشند. تا در صورت مشاهده هرگونه شرایط غیرمنتظره بتواند با خونسردی آن شرایط را کنترل کنند و محافظت از شبکه را در دستور کار خود قرار دهند. مثلا تجهیزات سیار اطفاء حریق و استفاده از کپسول‌های آتش‌نشانی حتما باید در مراکز داده و به منظور محافظت از شبکه وجود داشته باشد. تجهیزات آتش‌نشانی کلاس E که منشاء آنها عمدتا برق است. باید در این مراکز وجود داشته باشد. چرا که نمی‌توان در این مراکز از آب استفاده کرد.

راهکارهای مهم در هنگام عمل نکردن سامانه‌های محافظت از شبکه

یکی از سوالاتی که همواره توضیح داده می‌شود این است که اگر سامانه‌ای که وظیفه آن برقراری و تمرینات تامین امنیت بود و در کار خود شکست بخورد چه کار باید کرد؟

بهترین کار ایجاد روش های سلسله‌مراتبی یعنی در ابتدا سامانه‌‌های اطفا حریق، در وهله دوم استفاده از نیروی انسانی آشنا به اطفا حریق است.

لزوم نفوذناپذیری شبکه

معمولاً روش های مختلفی وجود دارد که باعث می شود این سامانه‌های حفاظتی، بتوانند در زمان بروز حوادث بزرگ خط مشی مناسبی را داشته باشند. نکته مهم این است که وقتی می‌خواهید سامانه را برای حفاظت از تجهیزات خود داشته باشید. به امنیت آن به اندازه کافی توجه شود. چرا که ممکن است اگر سامانه شما از لحاظ نفوذپذیری قوی نباشد و نفوذ پذیر باشد، سارقان بتواند وارد مراکز داده شما باشند و اطلاعات مهمی مانند فایل‌های شما را سرقت کنند.

امنیت نیروی انسانی در مراکز داده

همانطور که می‌دانید اکثر قطعات سخت‌افزاری در کنار دو سیم فاز و نول به سیم سومین تجربه تجهیز شدند که سیم ارت نامیده می‌شود و برای محافظت در برابر الکتریکی الکتریسیته ساکن از آن استفاده می‌کنند. بسیاری از کارمندان و تکنسین‌های این قسمت باید از دستبندهای ضدالکتریسیته ساکن و همچنین وسیله متصل به زمین (همچون لوله گاز) استفاده کنند تا ایمنی خود و دستگاه‌ها را به طرز قابل توجهی بالا ببرند.

مهمترین سرمایه برای یک شبکه کامپیوتری علاوه بر دستگاه‌ها و سازمان‌هایی که در آن مستقر هستند. نیروی انسانی مدیران شبکه و کارمندان و تکنسین‌ها هستند. به همین دلیل در وهله اول باید تمام راهکارها و روش‌های محافظت از شبکه در ابتدا به تکنسین‌ها، کارمندان، مدیران و کسانی که در این محیط کار می‌کنند، معطوف شود و پس از آن سامانه‌ها و دستگاه‌ها، سرورها و سوئیچ‌ها در وهله دوم قرار می‌گیرند.

آموزش جامع نتورک پلاس سایت «لیمانت» – قسمت هفتم

فرشید نوتاش حقیقت

همیشه نیازمند یک منبع آموزشی فارسی در حوزه نرم‌افزارهای آزاد/ متن‌باز و سیستم‌عامل گنو/لینوکس بودم. از این رو این رسالت رو برای خودم تعریف کردم تا رسانه «محتوای باز» رو بوجود بیارم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا